reflexman

2017.júl.24.
Írta: reflexman 35 komment

Így kell innen elüldözni a fiatalokat

"A BKK frissen bevezetett értékesítési rendszerében nagyon durva biztonsági hibákat találtak, egy 18 éves, etikus hekker pedig megmutatta, hogy minimális alaptudással annyi pénzért vehet az ember bérletet, amennyiért csak akar. A fiú jelezte a BKK-nak a hibát, de választ nem kapott, az elektronikus jegyrendszert kidolgozó T-Systems pedig mindezt úgy köszönte meg, hogy feljelentette a fiatalt. Az etikus hekkert emiatt a Nemzeti Nyomozó Iroda négy nyomozója gyanúsítottként kihallgatta, majd rabosította: lefényképezték és ujjlenyomatot vettek tőle. A srác a kihallgatás után hazamehetett, de az eset annyira felháborította az embereket, hogy azok kommentekkel árasztották el a BKK és a T-Systems Facebook-oldalát, mindkét cég értékelését lerontották 1-esre (egy ötös skálán), illetve hétfőre tüntetést szerveztek az érdekében."

Ez az alaphír és jópár dolog következik ebből a tipikusan magyar történetből. A vállalati viselkedésben tetten érhető a teljes közéletet és szinte a teljes társadalmat átható kérlelhetetlen agresszió és a másik "megsemmisítésére" irányuló brutális törekvés. Nem kell sem vaknak, sem hülyének lenni ahhoz, hogy az Index hírében fentebb leírt eseménysort átültessük a mindennapokra. Éppen ilyen arrogáns tud lenni egy pultos csaj, egy orvos és egy beteg, vagy akár egy MÁV-os kalauz is

Tovább

Haldoklik a vidéki Magyarország

Tényleg nem tudom, hogy hol él a jelenlegi politikai garnitúra. Gyurcsányék is szerettek nagyokat mondani, amikor az elsötétített Audikból néztek szét a magyar vidéken - akkor is "minden rendben volt", "mi az hogy, nagyon is!". De most aztán tényleg nagyon rendben van minden, ha jól tudom, akkor most legalább hatmilliárd ember figyeli az országot tévében, internet, minden létező fórumon, hiszen itten rendezik minden idők legnagyszerűbb vizes vb-jét. Önmagával az eseménnyel semmi bajom, elvállaltuk, tényleg rekord idő alatt felépült itt sok minden, jönnek a nagyszerű és kevésbbé nagyszerű versenyzők csobbanni egy nagyot. Ez jó, a sport fontos, a példaképek - ha valóban azok - fontosak, főleg egy lusta és elhízott társadalom számára.

Tovább

Szívjál itthon, fiatal!

Varga Mihály miniszter úgynevezett belső vizsgálatával nem sokra mennek azok a "fiatalok", akik minden bizonnyal egyáltalán nem a "kalandozó magyarok" vére által hajtva, hanem tényleg (megélhetési)kényszerek miatt léptek olajra és próbálkoztak azzal, hogy valami élehető életet alakítsanak ki - külföldön.

Jól elhitték, hogy a "Vállalkozz itthon, fiatal!" kormányzati program majd lendületet adhat az életüknek, nem kell itt hagyni csapot és papod, illetve családot. Erre megakad az egész, merthogy a Nemzetgazdági Minisztérium ráült a pénzre és nem utalta ki időben a támogatást. Egyébként tökéletesen elhiszem Vargának, hogy ő semmit sem tud az egészről és nem is érti, miért szopatott meg egy rakás embert a szaktárca. Hiszen csak a repjegy ára lett bukó, hanem - feltételezem - többen azért csak elkezdtek építkezni "kint", s azt fedava érkeztek haza, hogy feltörjék a magyar ugart. Talán a minisztériumi alkalmazottak azt gondolták, hogy le van ejtve mindenki, majd utalunk, amikor kedvünk van, elvégre semmi gond azzal, ha egy x hónapra ígért támogatás y hónapban megy ki. Hogy a vállalkozó, a cég éppen túléli-e ezt a mentalitást vagy sem, azt megint nem kell a fantáziára bízni. Mindenesetre innentől kezdve kár lenne belekezdeni bármilyen "Gyere haza…" programba, hiszen már a kutya sem hisz nekik. Itt az élő példa arra, hogy miért nem.

Annyira szar a rendszer, hogy ha van is valami értelmes, tényleg a jó szándék által vezértel program, az is megbukik.

Hogyan csináljunk lúgos támadóból médiasztárt?

Nem teljesen értem, de biztos bennem van a hiba. Itt van ez a lúgos horrormese, a részleteket mindenki ismeri, itt elég annyi, hogy a faszit – aki valamikor orvos volt – kilenc évre ítélte a bíróság egy ritka aljas bűncselekmény miatt. Ez világos. A gazemberek ugyan sokszor elkerülik a kótert, de azért ahogy ebben az esetben is, gyakran megnézik belülről is, hogy mi hír van a falak között.

Tovább

A Momentum győzött, az ellenzék megbukott

Na, akár még népszavazás is lehet az Olimpiáról. Méltatlan az egész. Mert jó lenne, ha lenne Olimpia, úgy kellene a siker, mint egy falat kenyér. De az is jó lenne, ha ahhoz meglennének az ország erőforrásai, mert jelenleg – és tényleg nem akarok azzal jönni, az embernek magának kell fájdalomcsillapítót vinnie a kórházba – erőforrásügyileg csehül állunk. Amikor az ember „körülnéz” az országban, ezer és ezer megoldani való problémát lát. Arról, hogy ki mit lopna el – mert menne a pénzszivattyú, az fix – meg regényt lehetne írni.

Tovább

Nem csoda, hogy elhúznak a fiatalok

Hát igen. Balog miniszter sok szépet és jót mondott, ahogy szokta, de azt elfelejtette megemlíteni a legfrissebb ifíjúságkutatás eredményeinek ismertetésekor, hogy a fiatalok egyharmada nagyon szívesen elhúzna innen. Pedig ezt a kuatást baráti cég végezte el, elvileg csilli-villinek kellene lennie mindennek. A magyar fiatalok ott harapják ketté a problémát, ahol a legvastagabb, egyenlő esélyekkel indulnak az életben, mindenhol fasza az oktatás és kiváló a nyelvi képzés. Utóbbira kifejezetten szükség lesz, mert ha minden igaz, a főiskola vagy az egyetem már csak középfokú nyelvvizsgával lesz elérhető. Végül is kit érdekel, ha nincs a környéken 30 kilométeres körzetben egy német- vagy angoltanár, pedig ott lapul a fiatalok szüleinek a zsebeiben az óradíj. Ennél jobb szűrőt - hogy aki lent van, az maradjon is ott - el sem lehet képzelni.

Tovább

Orbán is kellemes ünnepeket kívánt

Nem szakad le az ég, amikor Orbán arról beszél, hogy az oktatás, az egészségügy területén minden oké, a korrupció meg teljesen ismeretlen minálunk. Orbán így búcsúzik az évtől: arcpirító cinizmussal, féligazságokkal és hazugságokkal. Feltehetőleg így kezdi majd a követező esztendőt is. 

Tovább

Ezért van tele a hócipőm a bringásokkal

Ha tekerés közben csetelsz és nem használsz lámpát a sötétben, jó vastagon megírt csekket érdemelsz. Ennyi.

Itt van a tél, itt van újra, s vele együtt a nyárinál fokozottan nagyobb és nagyságrendileg több konfliktus a bringásokkal. Igen nagy port vert fel anno a sok mindenért kritizálható Tarlós István hőbörgése, hogy ő bizony szívesen KRESZ-vizsgához kötné a kerékpárhasználatot, merthogy "tíz biciklisből nyolc figyelmen kívül hagyja a piros lámpát." Noha egyre inkább hajlanék arra, hogy bizony érdemes lenne legalább valamilyen alapszintű KRESZ-ismeretet beletölteni a fejekbe, azért Tarlós kifakadása is arról árulkodik, hogy ugyan a problémát látja, annak kiváltó okát nem igazán. A kerékpáros – ahogy az autós vagy a gyalogos is – nem egy darab papír miatt tartja vagy nem tarja be a szabályokat a közismerten normakövető Magyarországon, hanem a neveltetése, szocializációja és a környezet hatása mentén cselekszik.

Tovább

Úton az apák felszabadítása felé

Attól mert másképpen csinálsz valamit, mint ahogy a környezetet elvárja, nem vagy rossz apa. A magyar apák, főleg a fiatalabbak, éppen olyan érzékenyen és mélyen reagálnak a gyermekeiket érintő kérdésekre és ügyekre, ahogy az édesanyák is. Erről tényleg már csak a leghülyébbek és a legelvetemültebb, férfigyűlölő feministák vitáznak.

Végre. Ez jutott először az eszembe, amikor végig néztem az első olyan lapot a hazai piacon, ami az apáknak szól. Mert az Apa magazin első és utolsó betűje is annak a „barom alkoholista, a feleségét verő és a gyerekeit elhanyagoló” férfinak íródott. Viszont a hölgyek számára is erősen ajánlott, különösen az idősebb korosztálynak arra az esetre, ha szeretnének legalább halovány kontúrt kapni arról, hogy milyen, hogyan gondolkodik, s hogyan érez a huszonegyedik század apává váló férfija. Persze sokfélék ők is, ahogy az anyák sem egyformák. Vannak jó és rossz szülők nemektől függetlenül. Vannak alkoholista apák és a gyereküket agyonverő anyák is.

Tovább