Haldoklik a vidéki Magyarország

Tényleg nem tudom, hogy hol él a jelenlegi politikai garnitúra. Gyurcsányék is szerettek nagyokat mondani, amikor az elsötétített Audikból néztek szét a magyar vidéken - akkor is "minden rendben volt", "mi az hogy, nagyon is!". De most aztán tényleg nagyon rendben van minden, ha jól tudom, akkor most legalább hatmilliárd ember figyeli az országot tévében, internet, minden létező fórumon, hiszen itten rendezik minden idők legnagyszerűbb vizes vb-jét. Önmagával az eseménnyel semmi bajom, elvállaltuk, tényleg rekord idő alatt felépült itt sok minden, jönnek a nagyszerű és kevésbbé nagyszerű versenyzők csobbanni egy nagyot. Ez jó, a sport fontos, a példaképek - ha valóban azok - fontosak, főleg egy lusta és elhízott társadalom számára.

Ami a probléma: az egész beruházás azt állítólagos országimázsjavítás mellett még arra volt jó, hogy szépen megmutassa, miért is nem szabad itt olimpiát rendezni. Ahol a "tíz" forintra belőtt költség menetközben "huszonöt" forintra hízik, ott nagy a baj. A jelenlegi vb is sokszorosába került az előzetesen kalkultáltnak, józan paraszti ész alapján egy olimpia költségeit valószínűleg generécióknak kellene kifizetniük.

Nézem a megnyitó ünnepséget: volt rongyrázás, fény és pompa, bár ezzel szerintem semmi gond, mivel akárhány ilyen partit nyomott a tévé, mind éppen ilyen volt. Fényes és giccses és persze drága. Ami teljesen érthetlen, az a kétszámos B-kat sztár, aki ott bohóckodott a színpadon a legvégin. Van itt pénz.

És innen nézve igazán durva az a leépülés, amivel az elmúlt jónéhány napban szembesültem a vidéket járva. Nem, nem, nem a "pesti köcsög" ment le vidékre, ezt most felejtsd el. Borsodi és szabolcsi kistelepülésen áthaladva folyamatosan az a két kérdés motoszkált a fejemben, hogy

- hol vannak az emberek, hol vannak a férfikak és a fiatalok?

- hogyan élnek meg itt az emberek?

Merthogy szellemtelepüléseken sikerült áthaladni, szinte egy kukkot nem láttam sehol, elvétve egy-egy öreg tekert az út közepén, roncs bringákon egy-egy szatyor, az élettől meggyötört arcok, csendes udvarok, néhány fiatal az árok szélén. Bezárt presszók és ivók, gazdabolt panaszkodó tulajdonossal, sehol egy "étterem", egy komolyabb bevásárlásra alkalmas bolt. Ellenben, ha bemész egy ilyen üzletbe venni valamit, kedvességgel találkozol még akkor is, ha csak egy kiflit meg tejet veszel, nyoma sincs a fővárosi seggfejeknek a pult mögött, nem cöcög senki. Az "ember" a háztól sokszor külföldön van, jó messzire a családtól, lehet hazajárni négy-hat hetente néhány napra.

Nem azt mondom, hogy ez Orbánék hibája, a lecsúszás évtizedek óta tart, de nem mindegy, hogy a politika azt hogyan kezeli, egyáltalán tudomást vesz-e róla. Nálunk a vidék - az elszegényedett milliók - egyszerűen le vannak szarva. A kutya nem foglalkozik velük, pont hidegen hagy Balog CT Zoltán és Rétvári Felszámoltuk a Szegénységet Bence szövegelése.

Évtizedek óta "lejáró" emberek mondják: annyi minden volt itt régen, de sorra bezárt minden. Néha ki kell nézni egy kicsit a világba. 

Ami pedig "új", azon ott lóg a tábla, hogy a rohadék Brüsszel építette. Ez is Magyarország, sőt, leginkább ez, a szépen - sokszor brüsszeli pénzből - kikövezett főterek meg virágyágyások senkit se tévesszenek meg. S kár, hogy így van.